Следвайте ни и в социалните мрежи:

След упорита борба с болестта рак ни напусна Човекът Цеца Богоева - директор на Дирекция "Бюро по труда" - Панагюрище.
На 18 януари Българската православна църква почита Св. Атанасий - велик изповедник, учител и защитник на християнското учение за Боговъплъщението.
Marya Oryashkova new
(Обновена)
Десетки грамоти и статуетки бяха раздадени на състезатели на официалната церемония за награждаване на десетте най-добри спортисти на община Панагюрище за 2018 години.
Повишаването на участието на жените на пазара на труда и намаляването на разликите между половете в заплащането и доходите
След проведено ДНЕС заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания бе решено да се обяви грипна епидемия
„МИКРО ВЮ ЕНДОСКОПИ ОПТИК“ АД
ПАНАГЮРИЩЕ
ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ:
СПЕЦИАЛИСТ МАРКЕТИНГ
Ген.Георги Момеков и Стената на славата в двора на Историческия музей, където има плоча и за ген.Момеков Ген.Георги Момеков и Стената на славата в двора на Историческия музей, където има плоча и за ген.Момеков архив oshtepan.com

100 години от рождението на ген.-полковник Георги Момеков се навършват днес

Написана от  Петък, 25 Юли 2014 07:21
Георги Цвятков Момеков е роден на 25 юли 1914 г. в Панагюрище. Учи в родния си град и завършва гимназия в Пазарджик. Бил е партизанин в чета „Кочо Чистеменски“, командир на чета „Стефан Караджа“, а през 1944 г. е началник-щаб на партизанската бригада "Г. Бенковски".
В Отечествената война е зам.- командир на 27-и Чепински полк.
Много години отдава на изграждане на въоръжените сили на България. Завършва Генералщабната академия в Москва. Последователно е командир на Седма рилска дивизия, зам.- началник и първи зам.-началник на Генералния щаб на БНА. Получава звание генерал-полковник.
Един от най-плодотворните периоди в живота му е дългогодишната дейност като зам.- председател на Държавния комитет по планиране, отговарящ за отбранителната промишленост. Той е главният инициатор и двигател за изграждане на Машиностроителния комбинат "Оптикоелектрон" в Панагюрище, в който работеха няколко хиляди души. Заедно с Георги Манев осигурява строителството на градската болница и хотел "Каменград". Удостоен е с най-високите държавни отличия и над 30 български и чуждестранни ордени.
През 1974 г. е обявен за почетен гражданин на Панагюрище.
Умира на 16 юни 2001 г. в София. Погребан е с военни почести на 20 юни в Централните софийски гробища, където шествието до гроба му е съпроводено от представителен военен духов оркестър и представителна почетна рота от трите рода войски – сухопътни, въздушни и морски.
На гроба слово произнася кметът на Панагюрска община Марко Мечев, който казва:„…В историята на Панагюрски край неговото име ще остане вградено сред имената на личностите, които гордо носеха и продължаваха революционните традиции на своя роден край, които мощно тласкаха напред икономическото и културно развитие на Панагюрище, които подчиниха цялата своя духовна и  и физическа енергия и житейска съдба на една висока нравствена мисия“

 


Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси