"Асарел-Медет" АД, центърът на Панагюрище и Явор Алексиев по време на презентацията му за развитието на община Панагюрище "Асарел-Медет" АД, центърът на Панагюрище и Явор Алексиев по време на презентацията му за развитието на община Панагюрище oshtepan.com

Брутната заплата в община Панагюрище е била 1063 лева през 2015 г., а населението под линията на бедност 18.2%

Написана от  Четвъртък, 13 Юли 2017 21:39
През 2016 г. коефициентът на безработицата в община Панагюрище спада за пета поредна година, достигайки 9.8%.
Това каза анализаторът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев по време на журналистически семинар в Панагюрище, организиран от „Асарел-Медет“ АД.  Той се проведе на 5 и 6 юли, а темата му бе „Устойчивото развитие на минната индустрия – шанс за устойчиво развитие на регионите“.
Добивната и преработващата промишленост са най-големите работодатели в община Панагюрище, като в тях работят около 60% от наетите в местната икономика.Заплатите в община Панагюрище превишават значително средните за областта и за страната нива, като достигат 1063 лева бруто през 2015 г. В периода 2008-2015 г. средната заплата в общината нараства с 58.3%, като по този начин изпреварва ръста на заплатите в област Пазарджик (50.4%) и се приближава до средния темп за страната  (61.1% ), съобщи Явор Алексиев.
По оценки на Института за пазарна икономика относителният дял на населението в общината, което живее под националната линия на бедност, е 18.2% при средно ниво за страната 21.8% и средно ниво за област Пазарджик от 50.2%.
Размерът на местните данъци и такси е сравнително висок, но промените в ставките са редки, което предполага  относително стабилна данъчна среда, смятат анализаторите в ИПИ. Тяхното заключение е, че община Панагюрище се отличава с добро ниво на икономическо развитие, а добивната и преработващата индустрия са структуроопределящи за местната икономика.

Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси