Честита Баба Марта!

Написана от  Понеделник, 01 Март 2021 07:53
По стар български обичай на 1 март празнуваме Баба Марта.
На този ден по традиция подаряваме на близките и приятелите си червено-бяла мартеница като символ на здраве, сила и дълъг живот. 
Бялата вълна в мартеничката предвещава дълголетие, а червената олицетворява здраве и сила. Според традициите на първи март стопанката на дома връзва мартеници на всички в семейството и ги благославя за здраве, късмет и берекет. 
Народният обичай повелява да носим мартениците, докато не видим лястовица, щъркел или цъфнало дръвче. Тогава сваляме мартеницата и я закачаме на цъфнало дръвче или храст. По традиция мартеници се носят до Младенци – на 9 март или до Благовещение – на 25 март. Но най-популярна е повелята, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да бъде дървото плодовито.
В някои краища на страната мартеницата се сваля, когато се види щъркел. Поверието е, че, ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви, сякаш лети.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси