Обновеният център на Панагюрище по оперативна програма и началото на реализацията на интегрирания ВиК проект за над 50 милиона лева, който беше спечелен в мандат 2007-2011, а реализиран в мандат 2011-2015 Обновеният център на Панагюрище по оперативна програма и началото на реализацията на интегрирания ВиК проект за над 50 милиона лева, който беше спечелен в мандат 2007-2011, а реализиран в мандат 2011-2015 архив oshtepan.com

Общините Поморие и Панагюрище са на едно ниво по усвояване на средства по оперативни програми

Написана от  Понеделник, 13 Юни 2016 21:51
Към средата на май 2016 г. българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми на ЕС.
Това са само реално изплатените суми (а не договорените такива) за целия период от влизането на страната в ЕС, т.е. данните са с натрупване и обхващат целия предишен програмен период и началото на новия период. За да направим възможно сравнението между областите и общините, разделяме тази сума на средногодишното население.
Към средата на май 2016 г. средната степен на усвояване от общините достига 689 лв. на човек от средногодишното население спрямо 565 лв./човек в началото на 2015 г. и 380 лв./човек в началото на 2014 г., съобщават от Института за пазарна икономика.
Най-много усвоени средства на човек от населението има в област Бургас, като отличник и за областта, и за страната е община Созопол с 4 773 лева на човек. Средствата, изплатени на община Поморие като бенефициент по оперативни програми, са  2892 лева на човек, а в община Приморско 2 536 лева на човек.
В този диапазон са и изплатените средства на човек от населението в община Панагюрище като бенефициент по оперативни програми – 2 891 лева. Община Панагюрище е и общината с най-много изплатени средства в област Пазарджик по оперативнни програми от 2007 година до средата на май 2016 година, сочи изследването на ИПИ.
 
След община Созопол като усвояемост на средства се нарежда община Никопол /област Плевен/ с 4 565 лева на човек. Трета е община Бяла, Варненска област, с  4 391 лева на човек от населението. Общините Костинброд и Пирдоп в Софийска област също са в отличниците със съответно  4 295 лева на човек и 4 284 лева на човек.
С много добра усвояемост са общините Сопот и Хисар в Пловдивска област със съответно 3 953 лева на човек и 3 733 лева. Община Банско /Благоевградска област/ е с 3 488 лева на човек, а община Белене /област Плевен/ с 3 522 лева на човек. След нея е община Бяла, Русенска област, с 3 125 лева на човек.
Нито един лев на човек не е усвоен по оперативни програми в община Грамада, Видинска област.
Само с 9 лева на човек е община Алфатар в Силистренска област, следвана от община Невестино в Кюстендилска област с 13 лева на човек. Изключително слабо е представянето и на общините Якимово /област Монтана/ и Симеоновград /област Хасково/ с по 17 лева на човек. В община Апри.лци /област Ловеч/ за периода 1 януари 2007 -15 май 2016 са усвоени по  19 лева на човек от населеието, а в община Павел баня /Старозагорска област/ 21 лева на човек
„Разбира се, ефектът от усвояването на европейски средства зависи най-вече от това за какво и по какъв начин те биват изразходени. Това означава, че 1 млн. лв., усвоени в една община, могат да имат по-голям ефект от 10 млн. лв., усвоени в друга. При все тази условност, размерът на реално изплатените средства на общините като бенефициенти по оперативните програми на ЕС е един от основните индикатори за успеха или провала на местните администрации - ако не друго, поне що се отнася до тяхната активност и административен капацитет“, пишат авторите на проучването Явор Алексиев, Божидар Радев*.
Оценете
(1 глас)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси