Сградата на Фондация „Александър фон Хумболт“ в Бон и президентът на Р България Румен Радев Сградата на Фондация „Александър фон Хумболт“ в Бон и президентът на Р България Румен Радев

Отбелязват 25 години от създаването на Хумболтовия съюз в България с международна конференция

Написана от  Четвъртък, 16 Ноември 2017 15:44
С международна научна конференция на тема „Хумболтианците и научният прогрес в страните от Централна и Югоизточна Европа“ в рамките на 3 дни
в Софийския университет „Св. Климент Охридски“се отбелязват 25 години от създаването на Хумболтовия съюз в България.
Форумът започна днес – 16 ноември, и се финансира от германската фондация „Александър фон Хумболт“ .
За изключителния принос на фондация „Александър фон Хумболт“ за развитието на българо-германските научни отношения и подкрепа на българския научен потенциал държавният глава Румен Радев ще връчи тази вечер в Националния археологически музей най-високото институционално отличие - почетния знак на Президента на Република България, на фондация „Александър фон Хумболт“, представлявана от генералния секретар на фондацията д-р Ено Ауфдерхайде.
Фондация „Александър фон Хумболт“  е правителствена фондация на Федерална република Германия,
насърчаваща международното академично сътрудничество между водещи учени и изследователи от Германия и света.
Финансира се от Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на икономическото сътрудничество и развитие и техни национални и международни партньори.
Всяка година фондацията връчва на конкурсен принцип над 700 стипендии и награди, основно на учени от областта на естествените науки (включително математика) и хуманитаристиката, които се смятат за едни от най-престижните научни отличия в Германия. Те позволяват на учени и изследователи от цял свят да посетят Германия за работа по избран от тях научен проект съвместно с домакин от германска академична институция.
Фондация „Александър фон Хумболт” е една от най-престижните и с голямо влияние върху световната наука.
През последните 50 години 44 хумболтианци са получили Нобелова награда. Основана през 19-ти век, една година след смъртта на великия германски учен Александър фон Хумболт, Фондацията подпомага млади германски учени, но през 1923 г. тя изцяло губи капитала си вследствие хиперинфлацията и е закрита. След две години правителството на Ваймарската република я възстановява с държавни средства и с нови цели – да подпомага млади чужденци да правят научни изследвания в Германия, най-вече подготовка на дисертации. Тази втора Хумболтовa фондация просъществува само 20 години (1925 – 1945), но се оказва важна за българската наука – около 30 млади българи минават научни специализации в Германия с Хумболтови стипендии и по-късно са между най-добрите  български учени.
През 1953 г. големият германски физик Вернер Хайзенберг основава третата Хумболтова фондация, която оттогава до днес ежегодно дава голям брой стипендии на млади чужденци, предимно с докторска степен, за да работят в най-добрите германски научни институции. През първите 12 години на фондацията комунистическият режим в България не разрешава българи да кандидатстват за Хумболтови стипендии. Едва в 1965 г. няколко млади български учени заминават за Германия.
Оттогава стотици българи стават хумболтианци.
Днес хиляди хумболтианци работят по цял свят и повечето са в научния елит на своите страни. Много от тях са обединени в над 120 Хумболтови клубове, дружества, съюзи и т.н. – една световна Хумболтова мрежа.
Хумболтовият съюз в България е много активен член на тази мрежа. 

Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси