Печат на тази страница

Joomla 2.5 расширения
joomla Форум

Община Панагюрище бе номинирана за антинаградата "Катинар" за Международния ден на правото да знам

Написана от  Събота, 29 Септември 2018 18:32
35 бяха тазгодишните номинации за наградите на  Международен ден на правото да знам – 28 септември 2018 г., 
като в тях имаше граждани и институции от Пазарджишка област.
За 16-и път Програма „Достъп до информация” (ПДИ) връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Церемонията се проведе в Литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата.
Номинираните се състезаваха за „Златен ключ” (за гражданин и НПО, търсещи най-активно правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация, и за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани), както и две антинагради - „Катинар” и „Вързан ключ” – съответно за институция, която грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ, и за най-абсурден случай по този закон.
Сред номинираните бе и Борислав Лазаров от Елшица за активността му в търсенето на правото на информация по ЗДОИ.
За антинаградата „Катинар” бе номинирана и община Панагюрище – за частичните или пълните откази, които е постановявала на заявленията на Лазаров (той е търсил информация относно разходи за ремонт на пътищав Елшица, за разчети по сметосъбирането, за приходите и разходите на общинското дружество „ВиК-Панагюрище” и др.).
По традиция бе номинирана и РИОСВ-Пазарджик, но за наградата за институция, най-добре организирала предоставянето на информация. Екоинспекцията от години е отличник и е на върха в рейтинга за активната прозрачност в страната. Тя е единствената институция от Пазарджишка област, която е публикувала в Портала за отворени данни и регистър на подадените заявления по ЗДОИ за 2018 и дори за 2017-а година.
Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по ЗДОИ, а и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.
Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.
През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo
: https://www.indiegogo.com/projects/breathe-freedom-of-information-champions-day/x/14626723#/  
и по банков път. Тази година тя бе подкрепена и от „ХРАНИ ЖИКА“ ЕООД.
Номинациите и мотивите към тях може да видите в секцията Номинации на страницата на кампанията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018/
Оценете
(3 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Последните от ОщеПан

кинотеатр online
новинки кино

1 коментар