Ведат Севинсер и Абдурахим Гунайдин Ведат Севинсер и Абдурахим Гунайдин Павлина Вайсилова

Домашното насилие е проблем на обществото, в Норвегия то е тежко престъпление, а в България не е

Написана от  Неделя, 15 Май 2016 22:09
Какво е домашно насилие, какви са неговите форми, престъпление ли е според закона в България и Норвегия, само мъже ли са насилниците вкъщи,
какви са пътищата да се помогне на жертвата, само жертвата ли се нуждае от помощ, или и насилникът, какви са причините за домашно насилие, ролята на превенцията срещу домашното насилие и насилието, основано на полов признак… Това бяха част от въпросите, на които се даде отговор по време на заключителната национална конференция по проекта „Разруши мълчанието – кампания за информираност, превенция и защита срещу домашно насилие и насилие, основано но полов признак“, провела се на 14-15 май в Панагюрище.
Резюме на основните дейности по проекта и резултатите от него представи Валентин Лазаров, председател на Националната асоциация на общинските служители в България и ръководител на проекта. С опита на Норвегия срещу домашното насилие присъстващите на конференцията запозна Ведат Севинсер. Той започна изложението си с уговорката, че за норвежкия опит няма конкретна илюстрация и идеалния пример, но има поуки, които могат да бъдат извлечени. Лекторът от Норвегия представи организационната рамка за борба с насилието в страната си, плановете за действие като инструменти за укрепване на междусекторното сътрудничество, задължението на общините  да предоставят защитени жилища на жертвите на домашно насилие и законовата рамка. От презентацията се разбра, че правителството на Норвегия е изготвило първия план за действие за решаване на проблема през 2000-та година, като последният такъв е приет през 2014-а.  От 2004 година там има национален център за компетентност на насилието с около 50 служители, 5 регионални ресурсни центрове и 10 детски къщи за подобряване на услугите за помощ и лечение на деца, които живеят в среда на домашно насилие. В детските къщи са събрани всички процедури, касаещи насиленото дете, като те са и места за психологически консултации. От януари 2010 година общините в Норвегия са задължени да предоставят защитени жилища на пострадалите от домашно насилие, има 24-часова телефонна линия, приюти за временно настаняване, центрове за дневно настаняване и всякакъв вид подкрепа. Използват се и електронни гривни за наблюдение на закононарушителите. Нова услуга е подкрепа по време на реинтеграция.

От 1 януари 2006 година домашното насилие в Норвегия се класифицира като тежко престъпление и насилникът може да получи до 12 години затвор – дори жертвата да оттегли жалбата си.
Районният съдия в Панагюрище Снежана Стоянова обясни, че в България домашното насилие не се преследва наказателно и не е престъпление. В България се залага на активността на жертвата, на желанието й да търси помощ.
Въпреки постигнатите резултати в Норвегия, проблемът с домашното насилие не е достатъчно добре разрешен, не скри Ведат Севинсер и посочи проучване от преди две години. Резултатите от него са, че 8.2% от жените и 2% от мъжете съобщават за тежко насилие от партньора, разпространенията на изнасилванията сред жените са 9.4% срещу 1.1% сред мъжете, като е имало и 44 жертви на убийства.

Три от кампаниите в Норвегия срещу домашното насилие представи Абдурахим Гунайдин. И трите са били сайтове с информация, като целта е била да се накарат хората да се свържат с институциите.
Един от сайтовете е бил насочен към младежите, с цел да ги информира за престъпленията, насилието и тормоза в интимните отношения, обръщайки им внимание, че една връзка може да се превърне в кошмар, ако един от партньорите има данни за агресия. На сайта се е предлагала всякакъв вид информация, както и клипове.
Втората кампания чрез сайт е била с акцент засилване на сътрудничеството с полицията за предотвратяване на насилието и насърчаване на борбата с него, както и осъзнаването, че домашното насилие и насилието, основано на полов признак, не е проблем само на жертвите, а на цялото общество. Сайтът е предлагал тестове, чрез които всеки може да прецени дали е в зона на опасност по отношение на партньора си. Показван е и пътят, който води до насилие.
Третата кампания е била насочена към всички групи в обществото: обект  на насилие, упражняващ насилие, насилието на работното място сред колеги, изнасилването…
Кампаниите в Норвегия ще продължат до 2017 години. След това ще се разработи нов план за действие, заключи  Абдурахим Гунайдин.
Оценете
(0 гласа)
ОщеПан

Създател на OshtePan е Павлина Вайсилова.
Основната цел на този сайт е да повиши и разнообрази информираността на местната общност в различни сфери от живота с точни факти.

Уеб сайт: www.oshtepan.com

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Абониране

Въпроси